Vesna nasred Zrinske ulice pronašla pitona: Šetala sa psom i ugledala zverinu, a zatim... Da čovek na poveruje!
Zmija, Foto: Facebook/Freiwillige Feuerwehr Haldensleben

nesvakidašnje

Vesna nasred Zrinske ulice pronašla pitona: Šetala sa psom i ugledala zverinu, a zatim... Da čovek na poveruje!

Odvažna žena potom je učinila nešto prilično hrabro

Objavljeno: 21:52h

Vesna Novosel je na ulici pronašla zmiju. Stavila ju je u kutiju i zamolila čoveka da je odveze kući. Potom je krenula da zove udruženja kako bi pronašla smeštaj za pitona.

"Bila sam s psom u šetnji. U Zrinskoj ulici u Slavonskom Brodu. Videla sam dečka i devojku kako su stali biciklima i gledaju nešto. Prišla sam im bliže i pitala sam dečka je li mu nešto ispalo, on mi je samo rukom pokazao na smotuljak na trotoaru", kaže ona i nastavlja:

"Imala sam šta da vidim, zmiju s prelepim šarama smotanu poput pite".

Kako prenosi portal "24sata", piton je u tom trenutku sakrio glavu.

"Najverovatnije je to njen način zaštite. Bila je na trotoaru tačno na ulazu u dvorište zgrade. Bojim se i da pomislim šta bi bilo da je neko izlazio ili ulazio automobilom u dvorište", kaže ona.

Odvažna žena potom je učinila nešto prilično hrabro. Odnela je pitona kući.

"Bio je jedan gospodin s automobilom u dvorištu, zamolila sam ga da mi da neke rukavice i pronašli smo kartonsku kutiju u koju sam stavila pitona. Donela sam ga u stan, pozvala sam Udruženje Zmijolovac i oni su mi rekli da oni nisu nadležni za grad, već da postoji drugo udruženje, koje bi trebalo da pozovem. Mislim da se zove Sokolari. Pozvala sam ih i oni su me ljubazno uputili na Službu 112, koji su mi rekli da zmiju odnesem u ZOO prihvatilište u Ruščicu".

Zmija
Zmijafoto: RINA

"Tako sam i uradila, sela sam u automobil i odvezla zmiju. Inače nije mi prvi puta da se susrećem sa zmijama jer sam volonter u HGGS, gledala sam ne jednom poskoka u oči. Usput sam potražila nešto o ovoj zmiji koju sam pronašla i koliko sam videla radi se o mešancu albino i kraljevskog pitona. Predivan je i jako mi je drago što sam ga spasila jer teško da bi preživeo u ovim sve hladnijim noćima, a i bez hrane".

Mladi piton je u Ruščici, a Mirko Milec vlasnik ZOO već mu priprema smeštaj u kome temperatura mora biti tridesetak stepeni.

"Radi se o mladom pitonu, prema mojoj proceni star je između dve i tri godine. Po meni bi mogao biti i Burmanski piton, koji neće poratsi još puno. Pretpostavljam da je bio nečiji kućni ljubimac, da je pobegao vlasniku ili ga je vlasnik namerno pustio. Sumnjam da će se vlasnik javiti jer očito ga je ilegalno držao", rekao je Milec.

Medicinska sestra, u svom radnom veku naučila je da pomaže ljudima, posebno najmlađima, ima veliku empatiju prema ljudima i životinjama. Bez razišljanja je prihvatila poziv da ode s novinarima do ZOO kako bi videla pitona kojeg je spasila s ulice.

"Ne mogu vam opisati koliko mi je drago što sam tu lepu životinju sklonila s ulice, pa pozivam sve koji ubuduće budu u takvoj prilici neka to isto učine učine ili najbolje je da nazovu Službu 112 oni će reći šta treba uraditi. Te jadne životinje nisu krive što im uzimamo životni prostor i što ih zatvaramo u neadekvatne prostore".

Ženku kraljevskog pitona, zmiju dužine jednog metra po imenu Zoe, koja je iz vrta u Markuševcu pobegla svojoj vlasnici još 2020. godine, nikad nisu našli.

Odlutala je dok se sunčala se u vrtu, a priliku za beg iskoristila je dok je njena vlasnica nakratko okrenula glavu. Vlasnica je o nestanku svog ljubimca sve ispričala medijima. Rekla je da je piton star tri godine i da je bezopasan za ljude. Poručila je svima da ga se ne boje ukoliko ga sretnu. Međutim, niko nikada nije prijavio da je video Zoe.

U dvorište u Trnavi je 2021. godine dogmizao piton. Preuzeli su ga hvatači Azila Dumovec i odveli ga na sigurno u terarijum prihvatilišta zagrebačkog ZOO vrta.

Bonus video:

08:46

Vladica iz zida izvukao klupko zmija

(Espreso/Telegraf.rs/A.P./Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.